BAROMUZUN 70. KURULUŞ YILDÖNÜMÜ NEDENİYLE SAAT 10:30 DA TÜM İLÇELERİMİZ VE MERKEZ İLÇEMİZDE EŞ ZAMANLI OLARAK TÖREN ALANLARINDA BULUNAN ATATÜRK ANITLARINA ÇELENK SUNULMUŞ OLUP AKABİNDE BASIN AÇIKLAMASI YAPILMIŞTIR.
Tarih: 17.07.2023 | Okunma Sayısı: 234

Baromuzun 70. Kuruluş yıldönümü nedeniyle saat 10:30 da tüm ilçelerimiz ve merkez ilçemizde eş zamanlı olarak tören alanlarında bulunan Atatürk anıtlarına çelenk sunulmuş olup akabinde basın açıklaması yapılmıştır.

Umutlarımızı cumhuriyet çınarımızın dallarında daha aydınlık günler için büyütmeye devam ediyoruz, Kırklareli Baromuzun 70. Yaşı kutlu olsun.

Değerli Meslektaşlarım,

Cumhuriyetimizin değerlerinden aldığı güçle Kırklareli Barosu üyesi olmanın haklı gururu ile baromuzun 70. Yaşını kutlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Kurulduğu günden bugüne kadar Baromuz, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün çizdiği aydınlık yoldan hiç ayrılmamış, Cumhuriyetin temel değerlerine bağlı kalarak laik, sosyal, temel insan hak ve özgürlükleri ve hukuk devleti kavramlarının gelişimi için yoğun mücadele vermiş, Cumhuriyetin ışığı ile mesleki birlik ve beraberliğimizin simgesi olmuştur. Bu vesile ile Başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Baromuzun kuruluşundan bugüne kadar hakkın rahmetine kavuşan meslektaşlarımız ile tüm şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle anıyoruz.

Değerli meslektaşlarım,

Son 20 yılda bir çok alanda olduğu gibi hukuk alanında da ülke olarak çok iyi bir durumda olduğumuzu maalesef söyleyemiyoruz. Uluslararası alanda hukukun üstünlüğü sıralamalarında sonlarda olan ülkemiz yine siyasi iktidarın savunmanın asli unsuru olan Avukatlık mesleği ve barolara bakışının çok da iyi olmadığını üzülerek müşahede ediyoruz. Tüm bu olumsuzluklara rağmen Kırklareli Barosu, meslektaşlarından aldığı güçle, hukukun üstünlüğünün tesisi, en temel insan hak ve hürriyetleri ile cumhuriyetimizin kurucu değerlerinin korunması için yılmadan çalışmaya devam ediyor.

Barolar olarak avukatlık mesleğinin örgütlü gücü olmamız sebebi ile bir kaç kalemde aşağıda belirteceğimiz sorunların ivedilikle çözülmesi gerektiğini bir çok kez ifade ettik bugün de burada ifade ediyoruz. Avukatlık mesleğinin icra eden biz Avukatlar , yaşlısı ve genci ile, ekonomik sorunları acı bir şekilde hissetmekte, ekonomik sorunlar ile boğuşurken bir yandan da Avukatlık mesleğinin üzerimize yüklediği ağır sorumlulukları yerine getirmeye çalışıyoruz. Avukatlık mesleğinin kangrene dönüşmüş sorunlarını Avukatlık mesleğinin örgütlü gücü olarak sesimiz yettiğince görünür kılmak ve bu sorunların çözümünde katkı vermek yegane görevimizdir. Bu kapsamda;

Yargı harçlarında yapılan son zamların hak arama özgürlüğünün özüne dokunduğunu ve derhal geriye alınması gerektiğini,

Adli yardım ve CMK hizmetlerinde KDV'nin kaldırılması gerektiğini, zira bu kapsamda verilen hizmetin özü itibari ile KDV'ne tabi tutulmasının hiçbir hukuki mantığının olmadığını,

Avukatlık asgari ücret tarifesinin derhal güncellenmesi bununla birlikte vergi dilimlerinin de ivedi olarak bu artış oranında yeniden düzenlenmesi gerektiğini,

Avukatlık mesleğinde niteliğin korunması için kontrolsüz artışın önüne geçilecek aksiyonların alınması, ilk etapta ivedi olarak hukuk fakültelerinin Türkiye Barolar Birliğine akreditasyon yönteminin getirilmesi, Hukuk Fakültelerine girişlerde ilk 50 bin şartı getirilmesini,

Ülke çapında bulunan hukuk fakültelerin birleştirme işlemi yapılarak sayılarının azaltılması ve ülke çapında en fazla 15 adet hukuk fakültesi ile bu sayının sınırlandırılması,

Baroların adli yardım ve cmk gelir kalemlerinin arttırıcı çalışmaların ivedilikle yapılması,

Avukatlık stajı sırasında Avukat stajyerlerine hakim ve savcı stajyerleri gibi mali yönden katkı verilmesi,

Avukatlık mesleğinin yargının üç kurucu unsurundan biri olduğu da nazara alındığında emeklilik statüsünde de bu durumun dikkate alınarak emekli maaşlarının hakim ve savcı mesleğinden emekli olanlar düzeyine getirilmesi,

Avukatlık mesleğinin iş alanlarının genişletilmesi, A.Ş.'ler kadar limited şirketler için de zorunlu Avukatlık hizmeti alma şartı getirilmesi, tapuda yapılacak işlemlerin avukat nezaretinde yapılması şartı getirilmesi gibi bir takım çalışmaların ivedilikle yapılması,

KVKK gibi yeni mevzuattan kaynaklı Avukatın bilgi ve belgeye erişimi engelleyici uygulamaların önüne geçmek için bu hususta ivedi olarak gerekli çalışmaların Adalet Bakanlığı tarafından yapılması,

Baroların savunmanın örgütlü gücü olduğu da nazara alınarak Baroların yerelde adli yargı komisyonlarının doğal üyesi olmasını sağlayacak çalışmaların yapılması gerektiğini açıkça ifade ediyoruz. Avukatlık mesleğinin çığ gibi artan yakıcı sorunlarının bir an önce çözüme kavuşturulması gerektiği, zira savunmanın olmadığı yerde adil yargılanmanın da olamayacağını burada bir kez daha hatırlatmayı bir borç biliyoruz. Sonuç olarak yakıcı ve yıkıcı bu mesleki sorunlarımıza çözüm bulunacağı yönünde umutlarımız baki bizler cübbemizin bize yüklediği sorumlulukları eksiksiz yerine getirmeye devam edeceğiz.

Kıymetli meslektaşlarım,

70. Yaşını kutladığımız bir Cumhuriyet kurumu olan Baromuzun, yine Cumhuriyetimizin 100. Yılında bilimden sanata hayatın her noktasında Cumhuriyete çok şey borçlu olduğumuz bilinci ile her zaman olduğu gibi gelecekte de sorunlara Cumhuriyetle çözüm bulacağımızdan şüphe duymuyoruz.

Hukukun üstünlüğünü, adaletin vazgeçilmezliğini, hayatın tüm alanlarında ihtiyaç duyduğumuz eşitliği sağlamak için gereken çözüm yollarını, Kırklareli Baromuzun öncülüğünde hep beraber bulacağımıza inancımız tamdır. Sözümüzü fazla uzatmadan burada bir kez daha ifade etmeliyiz ki bize güç veren ve tüm çözümleri içerdiğine inandığımız Cumhuriyet'in tarafı olduğumuzu belirterek bir Cumhuriyet kurumu olan Kırklareli Baromuzun 70. Yılı kutlu olsun, bu çınarın yapraklarında daha nice aydınlık yarınlarda birlikte olmak dileklerimizle hepinizi sevgi ve saygı ile bir kez daha selamlıyorum.

KIRKLARELİ BARO BAŞKANLIĞI