BASINA VE KAMUOYUNA
Tarih: 10.12.2022 | Okunma Sayısı: 305

BASINA VE KAMUOYUNA

Bugün 10 Aralık 2022, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 1948 yılında kabul ve ilan edilmesinin üzerinden 74 yıl geçti.

74 yıl sonra bugünü bir "Hak ve Özgürlükler Bayramı" olarak kutlamak isterdik; geçen yıldan bu yana ülkemizde yeni hak ihlali yaşanmadı demek, en azından yaşansa da üstüne titizlikle gidildi ve tekrar etmemesi için gereken tüm adımlar atıldı demek isterdik&S230;

İsterdik diyoruz, çünkü bulunduğumuz nokta, bu isteklerimizden çok uzakta!

Ne yazık ki halen,

* Şiddet ve kadın cinayetleri,

* İş cinayetleri,

* Yargı üzerindeki baskı,

* Çocuk istismarı,

* Cezaevlerinde kötü muamele,

* Basın emekçileri üzerindeki baskı,

* Kurumlar üzerindeki siyasi vesayet,

* Siyasi baskılar,

* KHK mağduriyetleri ve saymakla bitmeyen birçok hak ihlali devam etmektedir.

Hak ve Özgürlükler alanında Türkiye Cumhuriyeti hiçbir sorunsuz değildi; ama hiçbir zaman da ihlaller bu kadar ileri boyutta da değildi.

Hak arama hürriyetinin önüne engeller konmasını, güçler ayrılığından uzaklaşılarak otoriter bir rejine yönelinmesini, çoğulcu demokrasiden uzaklaşılmasını ve yaratılan kutuplaşma ortamını kabul edilemez buluyoruz.

Hak ve özgürlükler alanında refahı sağlayacak tedbirleri almak devletin yükümlülüğüdür. Yükümlülüklerin yerine getirilmesi bir yana, toplumsal kutuplaşmayı oluşturan adımların atılması kaygı vericidir. Siyasi parti ve devlet yönetiminin birbirinden ayrılarak, hukuki güvenin bir an önce sağlanması gerekmektedir.

Hak ve özgürlük alanlarını genişleten, insan hakları ihlallerine karşı temel bir güvence olan, çoğulcu,  demokratik bir sistemin mutlaka hayata geçirilmesi ihtiyacı açıkça ortadadır.

Avukatlık Kanunu'nun 95. maddesi Barolara "hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunmak ve korumak, bu kavramlara işlerlik kazandırmak" görevini vermiştir.

Bu sorumluluğun gereği olarak İnsan haklarına dayalı, temel hak ve özgürlüklerin güvence altında olduğu demokratik bir ülke için siyasi iradenin sivil takipçisi olmak zorundayız.

Kırklareli Barosu İnsan Hakları Komisyonu olarak;

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla Dünyada ve Türkiye'de insan hakları ihlallerinin olmadığı, insan onuruna saygının egemen olduğu ve toplumsal barışın hakim olduğu bir toplum düzeninin oluşturulmasını temenni ediyor, barışın ve kardeşliğin hakim olacağı güzel günler için yılmadan, cesaretle mücadele etmekten vazgeçmeyeceğimizi tüm kamuoyu ile saygıyla paylaşıyoruz.

 

                                                                                                     Kırklareli Barosu

  İnsan Hakları Komisyonu

ETKİNLİK TAKVİMİ

18.10.2024
AV. MÜMÜN NEŞETOĞLU
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.