Dünya İnsan Hakları Haftası etkinlikleri kapsamında Kırklareli Barosu ile İl İnsan Hakları Kurulu'nun ortaklaşa düzenlendiği panelde Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi konuşuldu.
Prof. Dr. Rona Aybay ve Av. Dr. Ali Pehlivan'ın konuşmacı olarak katıldığı panelde Prof. Dr. Aybay, "İnsan Hakları Evrensel Bildirisi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Türk Hukuk", Av. Dr. Pehlivan ise "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne Başvuru Yolları ve Anayasa Mahkemesi'ne Bireysel Başvuru" konularında birer sunum yaptılar.
Ticaret Borsası'nda düzenlenen Panele Kırklareli Valisi Mustafa Yaman, İl Hukuk İşleri Müdürü Erhan Türker, AK Parti Kırklareli İl Başkanı Ahmet Zeki Kılavuz, Baro'ya kayıtlı avukatlar ile vatandaşlar katıldı. Panelde ilk olarak konuşan Prof. Dr. Rona Aybay, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 1'nci maddesine işaret etti. Aybay, "Sözleşmenin 1'nci maddesine dikkat çekmek istiyorum. İnsan Haklarına Saygı Yükümlülüğü.
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi bir uluslararası sözleşmedir. İnsan Hakları Evrensel Bildirisi'nden farklı olarak bağlayıcıdır. Bunu kabul eden devletler Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin hükümlerini gerçekleştirmeyi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin vereceği kararları da uygulamayı kabul etmişlerdir. Bağlayıcılık bakımından İnsan Hakları Evrensel Bildirisi'nden çok çok daha ileride bir metindir. Bugün başlangıçta ilk kurulduğu 1950'li yıllarda 10 üyesi olan Avrupa Konseyine bugün 47 üyeli bir uluslararası örgüt haleni gelmiştir. Her üye devletin adına seçilmiş 1 yargıç vardır. Bugün Avrupa Konseyine üye devletlerin hepsi Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne taraftır. Her bir devlet kendi yetki alanları içerisindeki herkese insan haklarını sağlamakla yükümlüdür. Devletin fiili egemenliğini sağladığı tüm coğrafi alanlarda bu geçerlidir. 1'nci maddede geçer kavramlardan biride herkes kavramıdır. Herkes derken 47 ülkeden herhangi birine herkes dava açabilir anlamına geliyor. Herkes kavramının vatandaşlıkla bir ilgisi yoktur. Kendisine yapılan muamelenin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni ihlal ettiğini savunan herkes Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne dava götürebilir" dedi.