Kırklareli Barosu, 59'ncu kuruluş yıldönümünü Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törenle kutladı. Kırklareli Baro Başkanı Av. Harun Saygılı, Belediye Başkanı Av. Cavit Çağlayan ve Kırklareli Barosu'na kayıtlı avukatların katıldığı törende bir konuşma yapan Saygılı, avukatların görevlerini yaparken her türlü baskı, tehdit ve yönlendirmeden uzak, haksız ve asılsız suçlamalara maruz kalmadan ve baskı altına alınmadan yapabilmesi gerektiğini belirterek aynı şeyin mahkemeler içinde geçerli olduğunu ifade etti. Saygılı, "İyi işleyen bir yargı sistemi, toplumun tüm kesimleri bakımından güvence ve huzur kaynağıdır" dedi.
Vilayet Meydanı Atatürk Anıtı önünde düzenlenen tören Baro Başkanı Av. Harun Saygılı'nın Atatürk Anıtı'na çelenk sunması ile başladı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması ile devam eden tören Saygılı'nın günün önemine ilişkin yaptığı konuşma ile sürdü. Kırklareli Baro Başkanı Av. Harun Saygılı, Kırklareli Barosu'nun 59'ncu yaşını kutlamanın gurur ve mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, 1953 yılında 17 kayıtlı avukat ile temelleri atılan Kırklareli Barosu'nun bugün 183 avukat ile ülkenin saygın ve önemli sivil toplum kuruluşu haline geldiğini söyledi.
Saygılı, "Mensubu olmaktan onur ve gurur duyduğum bu hukuk kurumunun, gittikçe artan bir dinamizmle, evrensel hukuk normlarının yerleşmesi, eksiksiz demokrasinin tesisi, hukukun üstünlüğünün sağlanması için, ciddi çalışmalar yaptığına ve bundan sonrada aynı niyet ve gayret ile varlığını devam ettireceğine inancım tamdır" diye konuştu.
Avukatların hak arama gibi kutsal bir gayeye hizmet etmekle hukuk devletinin varlık güvencesi olduğunu kaydeden Saygılı, Avukatlık Kanunu'nda yer alan ifadesiyle de yargının kurucu unsurlarından savunmanın temsilcisi olduğunu vurguladı.
Savunma hakkının insanlık tarihi ile aynı yaşta olan bir hak olduğuna işaret eden Saygılı, "Bu hakkın etkin ve doğru kullanımı, kuşkusuz mesleğimize verilen önem ile doğru orantılıdır. Bu itibarla avukat, görevini her türlü baskı, tehdit ve yönlendirmeden uzak olarak yapmalı ve yapabilmeli, görevi ile ilgili olarak haksız ve asılsız suçlamalara maruz kalmamalı, baskı altına alınmamalıdır. Kamu otoritesi, bunu sağlamak ile mükelleftir. Aksi takdirde savunmanın bağımsızlığından, yeterli ve etkin olarak kullanıldığından söz etmek, yargının tüm unsurları ile birlikte eksiksiz işlediğine inanmak mümkün olmaz.
Aynı şey yargı yetkisini Türk Milleti adına kullanan mahkemeler içinde söz konusudur. Bağımsız ve tarafsız bir yargının olmadığı ülkede hukuk devletinden söz edilemez. İyi işleyen bir yargı sistemi, toplumun tüm kesimleri bakımından güvence ve huzur kaynağıdır. Buda hâkimlik teminatının tam olarak sağlanması ile mümkündür. Hâkimlerin, her türlü baskıya ve yönlendirmeye karşı korunmaları, mesleki ve kişisel kaygılardan arındırılmaları bu açıdan büyük önem arz etmektedir" şeklinde konuştu.
Kırklareli Barosu olarak bu konudaki hassasiyetlerini değişik vesilelerle dile getirdiklerini ve getirmeye de devam edeceklerini belirten Saygılı, sözlerini şöyle sürdürdü;